"" "" Drömmen om en vattenträdgård föddes förmodligen för ca 40 år sedan utan att drömmarna då förstod resultatet. När akvariefantasten och blivande ubåtskaptenen Olle Fernström mötte sin Meta, som hade en kvarnbäck porlande rakt genom gården, sa det bara kluck! 

En resa mot okänt mål startade...

drömmen som blev sann

- Vattnet har förenat oss, säger de båda, numera professionella Vattenträdgårdsmästarna.
   

Högsta Torp är adressen till en doftande och porlande vattenträdgård. Närmare himlen kan man inte komma i Haninge, enligt båda. Det finns en längtan efter att läka, hela och återupprätta vattnet, säger Olle. Förmodligen ett urminne hos människan, därtill ett alldeles livsnödvändigt kretslopp.

- Människans oemotståndliga längtan efter vatten, att drömma sig bort över en havshorisont eller att lyssna på ett rofyllt porlande, det är drivkraften i vårt jobb! 
 

Meta bodde i kvarnbygden Falekvarna utanför Falköping, en äkta västgötatös, med stövlarna på redan som barn. Hennes far var en äkta trädgårdsfantast, som gärna kopplade bort arbetet genom ogräsrensning och vackra rabatter.
Bäcken rann genom tomten och Meta hade en egen ö, som hon o lillasyster ofta bodde på.

 

Det är nu drygt fyrtio år sedan Meta träffade sin grodprins. Olle har tagit farväl av Flottan och Meta slutade arbetet som hemtjänstchef i söderförorterna.

Båda ägnade sig helhjärtat åt det egna företaget och sina drömmars vattenträdgård.
  

Födelsen rent formellt var i Västerhaninge, i en vanlig villa. I trädgården byggde Olle en liten damm, det tillkom en bäck och snart blev det en damm till, den här gången riktigt stor. Grannarna frågade om hjälp, Olle hjälpte till, lärde sig under tiden från smarta lösningar och nybörjarens misstag - letade upp pumpar, dukar, vattenväxter, fiskar och kontakterna utökades snabbt. Hobbyn blev större, företagets bildades och carport och garage blev fiskdammar och förråd.

- På den tiden hyrde vi också ett gammalt växthus i Tungelsta, dit vi åkte i en lång karavan med våra kunder för att välja ut vattenväxter, berättar Olle. Damerna hade högklackade skor och trampade glatt omkring i leran och valde förtjust bland massor av vackra Iris.
 
Succesivt växlade Meta och Olle om från sina gamla arbeten till Garden Aquatica. Olle reste till Japan och lärde sig massor om japanska koi-karpar, bodde hos odlare och såg kopplingen mellan japansk trädgårdsarkitektur och svensk. Det klara vattnet, den vackra graniten och naturen med ormbunkar och mosstäckta stenar!

Mässbesök i Europa gav värdefulla kontakter och lärdomarna om branschen fylldes på. Från England och dess historiska trädgårdar kom mycket inspiration. 

 

Olle berättar leende:                

" - den första mässan vi var med på var i Sollentuna på den tiden. En monter på 15 kvm, en stor blå plastbalja med koikarpar, vackra men få vattenväxter och några Citrus-träd och Kamelior till salu."

Men företaget väckte uppmärksamhet, var först och tidiga som "vattenträdgårdsmästare".

Meta och Olle fick blodad tand - det här kanske kan bli något!

 

Olle åkte runt i Europa och besökte Trädgårdsbutiker, odlare av vattenväxter och byggde upp kontaktnätet.

" - en period var vi grossister på vattenväxter. Jag satt och gjorde Excel-blad med namn och priser, visste absolut INGENTING om vad som var vad, så när den första långtradaren kom till Sverige fullastad med växter (vi redan sålt till andra GardenCenters) tog det 3 dygn att plocka ordning på allt och skicka ut över hela landet. Vi är goda vänner med ägarna till LännaSport och där lånade vi parkeringsplatsen några vårdagar 1995. Vi till och med sov över i vår bil dom nätterna för att bevaka alla CC-vagnarna!"

 

Idag driver Olle företaget vidare tillsammans med sin dotter Matilda, delägare sedan många år. Båda är lika förtjusta i sin verksamhet, har ett härligt gäng medhjälpare till sin hjälp och - det viktigaste - en trogen kundkrets.
Flera kunder har följt resan från starten och är nästan som goda vänner nu, berättade Meta.

Tillflödet av nya kunder är högt, förfrågningarna på specialkunskaperna ökar och drömmen har blivit verklighet!

"" ""