Höst & vinterprodukter för dammen

 

 

Livet i dammen fortsätter sommar som vintern. Under istäcket uppstår rötgas vid nedbrytningen av döda växter och dessa skadar vattendjuren och växterna i dammen. Även på vintern förbrukar nedbrytningsprocessen syre. Om det då finns mycket löv, och annan organiskt biomassa som ligger kvar blir risken för syrebrist och uppkomst av sumpgaser betydligt större. När sen våren kommer med snabbt stigande temperaturer och ökad solstrålning, finns det ett näringsrikt vatten som ger en kraftig algtillväxt. Löv, och annat skräp, växter som vissnar, sjunker till bottnen och bygger upp en näringsdepå av organiskt material. Hindrar du inte löven att hamna i dammen och tar bort vissna blad riskerar du att dammen exploderar av alger till våren, när det näringsrika bottenslammet snabbt blir gödning för algerna. Dammens växter har inte kommit igång och kan ej ta upp den överflödiga näringen.  Ett bra hjälmedel att rengöra dammen inför vintern är damm-dammsugarna Pondovac 4  eller Pondomatic. 

 

Har ni högre gräs klipps de ej ner förrän på våren för de hjälper till att syresätta dammen under vintern. När det sista löven fallit tar ni bort nätet och tar bort vissna växter.  Skiftar samtidigt ca 1/3 till 1/2 av vattnet om du har möjlighet. Dammen är nu klar att möta vintern.

OBS: Dammen skall aldrig tömmas helt för då slås den biologiska systemet ut. 

 

Syre är livsviktigt:

Även på sommaren gör en luftpump stor nytta. Varmt vatten håller kvar syre sämre än kallt samtidigt som nedbrytningsprocessen förbrukar mycket syre. Har du då mycket fisk i dammen finns risken att den drabbas av syrebrist varma sommarnätter om du inte tillsätter extra syre. Det beror bl.a på att växterna på dagen avger syre men på natten istället förbrukar syre och avger CO2.

 

VIKTIGT: Är cirkulationen i dammen för stark under vintern (från en vanlig stor pump) riskerar du fiskarnas hälsa eftersom de förbrukar energi för att motverka den starka strömmen. Det är därför rekommenderad att använda en anpassad syrepump.

 

Vinterförvaring av dammväxterna:

Ungefär som potatis! Växterna står kvar i dammen om de är härdiga. Tar du in sumpväxterna ställs de svalt ca 0-5 gradigt men utan vatten. Omplantering sker på våren. Bletilla och Zanthedersia lökar kan förvaras torrt och svalt. Flytväxter, Eichornia (Vattenhyacint) eller Pistia (Musselblomma) får betraktas som ettåriga. Är dammen djupare än ca 50 cm och näckrosen har ett etablerat rot-system är det bäst om den står kvar ute i dammen. Gula sorter har lite sämre härdighet. En näckros som står i en större kruka har bättre härdighet eftersom lerklumpen isolerar. Tar du in näckrosen bör den förvaras svalt, bara någon plusgrad. Den kan förvaras antingen i en spann vatten eller torrt.

 

Fiskarna:

Är dammen tillräckligt djup så den inte riskerar att frysa, kan de flesta kallvattenfiskar gå kvar över vintern. Fisk slutar äta vid ca 8 grader. Matar inte under vintern eftersom fiskarna inte äter och det överblivna fodret måste brytas ner och kan då skapa en dålig vattenkvalité.  Tar du in fisken på vintern var det är ljust och temperaturen överstiga ca 12 gradar, så kan ni mata även på vintern. Undvik att ha vattentemperaturen på 7-11 grader eftersom fisken då har svårare att tillgodogöra sig näring samtidigt som den förbrukar energi. Viktigt att ha en bra cirkulation och göra regelbundna delvattenbyte.Koi är känsligare än guldfisk och guldid. Hikari Wheatgerm fiskfoder är ett bra vår och vinterfoder i vårt sortiment som fisken lätt smälter i låga temperaturer. Det höga innehållet av vete-groddar gör att fisken kan tillgodogöra sig näringen även i kallare vatten. Hikari Wheat Germ är ett bra höst/vinterfoder och ger även fiskarna en bra start efter vintervilan. Det lättsmälta innehållet kan även tas upp av fisken på sommaren. Maten ett naturligt högt innehåll av vitamin E och stabiliserat vitamin C.